English      

 
Τοποθεσία

Εάν θέλετε να δείτε πώς να φτάσετε στο ξενοδοχείο μας από το λιμάνι της Παροικιάς δείτε τον χάρτη.


  Πληροφορίες για την Πάρο


  Δρομολόγια Πλοίων

  Αεροπορικά εισιτήρια

Κάνετε κράτηση αεροπορικού εισιτήριου στην Olympic Air τώραHotelsCombined

Griechenland Insider Urlaub

Ιστορία

Η Πάρος οφείλει την ονομασία της στον αρχηγό των Αρκάδων, Πάρο. Από την γόνιμη συνύπαρξη των Αρκάδων με τους Ίωνες που θα μετοικίσουν στο νησί λίγο αργότερα, η Πάρος θα εξελιχθεί σταδιακά σε μεγάλη ναυτική δύναμη χάριν στην εμπορία του παριανού μαρμάρου, μοναδικού για τη διαύγειά του. Στην Πάρο θα αναπτυχθεί και ο Μινωικός πολιτισμός. Άλλωστε ιδρυτής της αρχαίας πόλης της Πάρου φαίνεται ότι ήταν ο κρητικής καταγωγής Αλκαίος. Προς τιμήν του βασιλιά του Μινωικού κράτους, η αρχαία πόλη ονομαζόταν Μίνωα, ήταν μάλιστα κτισμένη στην ίδια θέση που βρίσκεται και η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού. Η πόλη αυτή αποτέλεσε κι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Μινωικού πολιτισμού.
Το ιστορικό τοπίο γίνεται πιο σαφές από την εποχή του χαλκού καθώς αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως οικισμούς αυτής της εποχής. Γλυφά, Δρυός, Κάμπος, Κουκουναριές, Πλαστήρας, Φάραγκας, εκεί διασώζονται ίχνη κυκλαδικών οικισμών με προεξάρχοντα αυτόν που βρίσκεται στο Λόφο του Κάστρου της Παροικιάς. Με την εμφάνιση των Μυκηναίων στο προσκήνιο, η Πάρος θα αποτελέσει αξιόλογο κέντρο και του μυκηναϊκού πολιτισμού. Μυκηναϊκά λείψανα έχουν εντοπιστεί στις Κουκουναριές και στο λόφο του Κάστρου της Παροικιάς.
Στα κλασικά χρόνια η Πάρος συμμαχεί με τους Πέρσες, η ήττα τους όμως στη ναυμαχία της Σαλαμίνας θα αναγκάσει τους Πέρσες σε υποχώρηση, με τον Θεμιστοκλή να υποχρεώνει τους κατοίκους της Πάρου να προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Ηγεμονία. Από το 338 π.Χ. και έκτοτε, καθώς πλέον η Πάρος είχε χάσει την αίγλη και την ακμή της, υπέκυψε, με χρονολογική σειρά, στους Μακεδόνες, στους Πτολεμαίους, στο Μιθριδάτη και τους Ρωμαίους.
Η ανάπτυξη του νησιού ανακόπτεται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, περίοδο κατά την οποία η Πάρος χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας. Στη Βυζαντινή εποχή ο χριστιανισμός θα έρθει στο νησί μαζί με τον εντυπωσιακό ναό της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής ο οποίος ανοικοδομήθηκε με εντολή του ιδίου του Μέγα Κωνσταντίνου, πρώτου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ως εκπλήρωση του τάματος της μητέρας του Ελένης στην Παναγία. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διασωζόμενα βυζαντινά μνημεία σε όλη την Ελλάδα. Στην εκπνοή αυτής της περιόδου ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα θα κυριέψει το νησί, σκοτώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Το έδαφος είναι πλέον έτοιμο για την υποδοχή ενός νέου κατακτητή, των Τούρκων (1560 μ.Χ).
Με την έναρξη της επανάστασης του 1821, η Πάρος δε διέθεσε κανένα πλοίο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, διαδραμάτισε ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην υποδοχή πολλών προσφύγων και έλαβε μέρος στον ένοπλο αγώνα κατά των Τούρκων. Το 1830 η Πάρος όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος.
Στα νεώτερα χρόνια το νησί δοκιμάζεται σκληρά από τους Γερμανούς και πολλοί κάτοικοί του μεταναστεύουν με αποτέλεσμα την ερήμωση του μεγαλύτερου τμήματος των εδαφών της. Η Πάρος θα ξεκινήσει και πάλι να κατοικείται μετά το 1960 για να αναδειχθεί σήμερα σε έναν από τους πλέον δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς .

Δείτε ακόμα...

Copyright © 2021 Galatis Hotel. All rights reserved.
This site is powered by Mihail Mladenov and Philip Manavopoulos.